Savjeti kako djeci olakšati selidbu

U načinu na koji svijet danas funkcionira neizbježno je kretanje iz karijernih ili osobnih razloga. Istraživanja pokazuju da se u prosjeku obitelji sele barem 3-4 puta u životu. Selidba čak i za veterane selidbe je izazov, a ako su u pitanju djeca ili kućni ljubimci, napetosti i problemi su veće.

Djecu često uznemiravaju promjene u kućnom okruženju i rasporedu te nerado napuštaju svoje prijatelje i poznato okruženje kako bi se preselili na novo mjesto. Važno je da odvojite vrijeme kako biste svojoj djeci pomogli da se nose s promjenom i shvatili da selidba nije “nema čudovište”.

Većina roditelja planira se preseliti tijekom praznika kada završi školski rok. U stvari, to otežava djeci. Razmislite o tome, lakše se prilagoditi i snaći kada ste zaposleni i stekli nekoliko prijatelja. Dakle, ako se preselite tijekom školskog roka, djeca će krenuti u novu školu i imati puno interakcije s učiteljima i kolegama iz razreda. Također će početi slijediti raspored i neće imati vremena za razmišljanje ili razmišljanje o promjenama u svojim životima.

Znam da selidba može biti teret s bezbroj stvari koje treba obaviti, ali nađite vremena da sjednete s djecom i objasnite zašto je potrebno preseliti se i čemu se mogu radovati. Usadite im osjećaj sigurnosti i ako je moguće, dodijelite im nekoliko odgovornosti poput vođenja popisa za selidbu, brige o kućnim ljubimcima, poslastica za njihove prijatelje i tako dalje.

Uključite djecu u potragu za kućama i saznajte nešto o novom gradu ili gradu u koji se selite. Ako se selite u ruralno područje, pokušajte to učiniti kao avanturu. Dodajte osjećaj iščekivanja i uzbuđenja.

Planirajte s njima aktivnosti “reci zbogom” starom domu, školi, susjedstvu i aktivnostima prijatelja te “zdravo” novom domu i okruženju. Pomozite im da se nose s emocijama, neizvjesnostima i još mnogo toga tako što ćete zamoliti omiljenu tetu ili baku i djeda da provode vrijeme s njima, pokazujući im slike novog doma, dopuštajući im da ostanu u kontaktu sa starim prijateljima brzim povezivanjem internetske veze kada vi doći u svoj novi dom.

Neka svako dijete odluči što će ponijeti sa sobom u ručnoj prtljazi nešto posebno. Možda mekana igračka, stara dekica, jako voljena knjiga ili zbirka maraka ili novčića ili karata s osnovnim loptama.

Isplanirajte noć “obiteljske grupe” u novom domu. Raširite vreće za spavanje u velikom dnevnom boravku i ako je zima zapalite vatru, zajedno gledajte filmove, pecite marshmallows, pjevajte pjesme i razmijenite zagrljaje. Biti jedni s drugima i njihovim roditeljima pomoći će riješiti lepršave želuce i sumnje.

Uvjerite svoju djecu da ćete uvijek biti uz njih, sve dok se ne skrase; razmislite o odsustvu s posla, fleksibilnom vremenu ili zamolite baku i djeda da neko vrijeme ostanu kod njih. Razmotrite aspekte brige o djeci i dnevnog boravka. Ako imate malu djecu, saznajte potiče li vaše novo radno mjesto majke da dovode djecu sa sobom na posao.

Učinite novo okruženje otkrićem. Istražite susjedstvo zajedno, povedite ih u obilazak škole, lokalne knjižnice i ‘y’. Idite na plivanje s njima i svaki dan ponovno pratite rutu kojom će ići. Predstavite sebe i djecu susjedima, zamolite susjednu djecu u svoj novi dom kako bi djeca stekla nove prijatelje.

Budite oprezni roditelj i pazite na znakove uzrujanosti, lošeg ponašanja, nervoze, gubitka apetita, loših snova, čestih noćnih posjeta kupaonici, zahtjeva za pažnjom ili spavanja s vama. Ako primijetite bilo što od navedenog, morate poduzeti sve bitne korake da ispravite stvari prije nego što postanu gadne.

Djeca žive u svijetu sasvim drugačijem od našeg pa im pomozite ljubavlju, razumijevanjem i strpljenjem.

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .