Mala djeca s dijabetesom

Mala djeca s dijabetesom pate od dijabetesa tipa 1, također poznatog kao juvenilni dijabetes ili juvenilni dijabetes. Broj djece mlađe od pet godina s dijagnozom maloljetničkog dijabetesa gotovo se udvostručio u posljednjih pet godina. Briga o maloj djeci izazov je u najboljim okolnostima, a mališanima s dijabetesom potrebno je još više posebne njege i pažnje.

Prvo, ako se pitate ima li vaše dijete uopće dijabetes, evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju:

– često se žali na osjećaj žeđi, češće gladni, naglo gubi na težini, mokri više nego inače, pelene su vlažnije nego inače, povremeni dah s voćnim mirisom…

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod svog djeteta, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti da imate dijete s dijabetesom.

Vi ili vaš skrbnik morat ćete pomno pratiti šećer u krvi vašeg djeteta tijekom dana kako biste bili sigurni da je u sigurnom rasponu. Idealno to znači 6-12 mmol neposredno prije jela.

Mala djeca s dijabetesom također zahtijevaju svakodnevne injekcije inzulina, što može biti traumatično za vas kao i za vaše dijete! Prilikom davanja oba uboda prsta za mjerenje šećera u krvi i injekcije inzulina, trebali biste biti što brži i smireniji u pogledu postupka. Ako se vaše dijete igra, idite tamo gdje je ili ona radije nego da dolazi k vama. To im pomaže da se postupak uspostavi kao normalan dio dana.

Naravno, vaše dijete će se oduprijeti ovim postupcima, a roditeljima i skrbnicima može biti teško sjetiti se da to čine za djetetovo zdravlje. Međutim, to se mora učiniti i možda ćete morati naučiti nježno obuzdati dijete. Pomaže im i snažno zagrliti i poljubiti ih nakon završetka kako bi bili sigurni da razumiju da ih još uvijek volite iako ih je to malo boljelo.

Drugi problem je što vam djeca s dijabetesom ne mogu reći kada osjećaju posljedice niskog šećera u krvi, što je još jedan razlog za pažljivo praćenje.

Mala djeca općenito mogu biti izbirljiva u jelu, a mališani s dijabetesom se ne razlikuju. Ovdje je izazov osigurati da se sve vaše alternative uklapaju u zdravu i prikladnu prehranu za dijabetičare. Neka vam bude dostupan što širi izbor te hrane kako biste ih, kada odbiju određenu hranu, mogli iskušati odgovarajućom alternativom.

Mala djeca s dijabetesom bi se inače trebala razvijati na isti način i istom brzinom kao i druga djeca njihove dobi. Dakle, sve dok poduzimate potrebne mjere opreza za liječenje dijabetesa, a vaše dijete izgleda normalno na sve druge načine, nema razloga zašto ono ili ona ne bi trebalo biti savršeno zdravo i sretno dijete.

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .